Headerimage Headerimage Headerimage Headerimage Headerimage Headerimage

Miniläger för Strandnäs och Jomala FBKs juniorer


Stortlarm-BRAND, Explosion vid Algots varv i Mariehamn


Klockan är lite efter 13 när larmet når Jomala och Strandnäs FBK:s ungdomsavdelningar. De pågående klareringsövningarna får genast avbrytas och ungdomarna rusar till bilarna, och på mindre än 60 sekunder är enheterna påväg mot olyckan. Under framkörningen får de höra att flera personer är skadade och att man ej vet om fler explosioner kan inträffa. På radion diskuterar enhetscheferna de första åtgärderna på olycksplatsen tillsammans med Loke 03 ,som åker med som jourhavande befäl.
M 31 är första enhet som bryter olycksplatsen och kan genast meddela att stora sjukvårdsinsatser behövs och största försiktighet bör iakttas då explosioner och rökutveckling möter honom.

Efter cirka 45 minuterna har enheterna från Jomala och Strandnäs läget under kontroll. Manskapet har på ett strålande sätt säkrat olycksplatsen för att kunna arbeta säkert, skadade människor från explosionen har tagits omhand, förvirrade åskådare och reportrar avvisats och en rullstolsburen åldring med vårdare räddats ur vattnet.

14.30 Rullar enheterna mot branddepån i Strandnäs för avslutande fika tillsammans. Man kan konstatera att traditionen med “minilägret” som startades redan 2002 åter igen engagerat ca 30 ungdomar och ett 15 tal ledare från de två vänkårerna.

Trötta men med ett leende på läpparna åker ungdomarna hem på lördagen. På frågan om de skulle orka lite till svarar de: “Kan vi inte få vila lite först? sen kan vi nog  åka på fler larm!”.

Men de larmen får dröja till nästa års miniläger.